Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

αποχωρισμός...

ο πρώτος του παιδιού συμβαίνει την στιγμή που γεννιέται, όταν αποχωρίζεται το «φιλόξενο» σπίτι που είχε για 9 μήνες.
Ποια τα οφέλη του αποχωρισμού για το παιδί; Ο αποχωρισμός από την κοιλιά της μαμάς του, αλλά και ο αποχωρισμός της κούνιας του για να κοιμηθεί στο καινούργιο του παιδικό κρεβάτι είναι δύο μόνο από τους πιο έντονους αποχωρισμούς που ζει ένα παιδί στην αρχή της ζωής του. Ο αποχωρισμός προκαλεί έντονα συναισθήματα λύπης, που όμως ενεργούν θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Τι μαθαίνει το παιδί από τον αποχωρισμό1. Το παιδί αναπτύσσει την ικανότητα του να μένει μόνο του.2. Αρχίζει να χτίζει σιγά σιγά τον εαυτό του.3. Μαθαίνει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. 4. Μαθαίνει να διαχειρίζεται και να διασκεδάζει με αργά βήματα το αίσθημα της εγκατάλειψης. 5. Μαθαίνει να περιμένει, να αφήνει πίσω του την στενοχώρια του αποχωρισμού και να δίνει τη θέση του στην χαρά της αντάμωσης.
Πώς βιώνει ένα παιδί τον αποχωρισμό;Το πόσο δυνατά μπορεί να βιώσει ένα παιδί τον αποχωρισμό εξαρτάται από την ηλικία του και τις εμπειρίες που έχει βιώσει. Κάθε παιδί ενεργεί διαφορετικά. Η χρονική περίοδος που συστήνεται στους γονείς να αποφεύγουν τους αποχωρισμούς με το παιδί τους είναι στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του και στο τέλος του δεύτερου χρόνου ζωής του.
Ο αποχωρισμός μπορεί να ενεργήσει αρνητικά στο παιδί;Το «άγχος του αποχωρισμού» υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε διαταραχή. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση με λεπτότητα και διακριτικότητα. Η βοήθεια του παιδοψυχολόγου θεωρείται απαραίτητη, όταν ο αποχωρισμός βιώνεται από το παιδί πολύ έντονα σε σημείο να μετατρέπεται σε διαταραχή. Πώς εκδηλώνεται το «άγχος του αποχωρισμού»;1. Το παιδί έχει έντονη ανησυχία, όταν πρόκειται να μας αποχωριστεί,2. Το διακατέχει μια υπερβολική ανησυχία κάθε φορά που πρέπει να μείνει μόνο του. 3. Αρνείται να κάνει ο,τιδήποτε, αν δεν είμαστε και εμείς μαζί του. 4. Δεν κοιμάται ποτέ σε ξένα σπίτια.5. Όταν βλέπει εφιάλτες, συνήθως έχουν θέμα τον αποχωρισμό.6. Κάθε φορά που πρόκειται να λείψουμε, το πιάνει πόνος στην κοιλιά και το κεφάλι.
Η πρώτη μέρα στο γραφείοΉρθε η ώρα, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας, να επιστρέψουμε στη δουλειά μας. Τα ερωτήματα, ασταμάτητα: «Πού θα αφήσω το παιδί;», «Να διαλέξω βρεφικό σταθμό ή νταντά;», «Να διαλέξω νταντά ή να το αφήσω στην γιαγιά;». Εκτός από τα πρακτικά ζητήματα, είναι και άλλα που μας απασχολούν: "Πώς θα περνάει το παιδί χωρίς εμένα, θα στενοχωριέται, θα κλαίει;", "Μήπως δεν κάνω καλά που επιστρέφω στην δουλειά;".Ο επικείμενος αποχωρισμός δημιουργεί άγχος, όχι μόνο στο παιδί, αλλά και σε εμάς που επιπλέον αισθανόμαστε ανασφάλεια και ενοχές. Αν αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα να μας κυριεύσουν, το πιθανότερο είναι να τα μεταδώσουμε -άθελά μας- στο παιδί μας. Για να μπορέσει λοιπόν ένα παιδί να βιώσει ήπια τον αποχωρισμό, πρέπει εμείς οι γονείς, πρώτοι από όλους, να τον βιώσουμε χαλαρά. Πώς αποχωριζόμαστε το παιδί την πρώτη μέρα για την δουλειά;Για την «μεγάλη» ώρα του αποχωρισμού έχουμε προβλέψει να ενημερώσουμε το παιδί καιρό πριν. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να προετοιμαστούμε πρώτα εμείς. Έτσι λοιπόν ρυθμίζουμε το άγχος μας , κρύβουμε οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση και ξεκινάμε. 1. Από τη στιγμή που έχουμε βρει το κατάλληλο πρόσωπο να προσέχει το παιδί μας, είτε αυτό είναι η γιαγιά του είτε μια νταντά, δεν αφήνουμε το άγχος να μας κατακλύζει και να προβληματιζόμαστε για το αν «το παιδί είναι σε καλά χέρια»2. Από τι στιγμή που είμαστε εμείς άνετα και καλά, το παιδί το εισπράττει και αισθάνεται και αυτό το ίδιο καλά. 3. Έχουμε μιλήσει από καιρό στο παιδί για την πρώτη μας μέρα στη δουλειά. Το παιδί έχει εξοικειωθεί με φράσεις, όπως «πάω στη δουλειά», «η μαμά τώρα πάει στη δουλειά» και άλλες παρόμοιες. Το παιδί, όταν είναι μικρής ηλικίας, μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβει όλες τις φράσεις, εξοικειώνεται όμως με τις λέξεις. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν φεύγουμε από το σπίτι, ενώ το παιδί κοιμάται. Το χαιρετάμε αποφασιστικά ενώ είναι ξύπνιο και μετά φεύγουμε.
Η πρώτη μέρα στο σχολείοΈνας από τους πιο έντονους αποχωρισμούς που μπορεί να βιώσει ένα παιδί είναι η πρώτη του μέρα στο σχολείο. Νέο περιβάλλον, νέα πρόσωπα, πρώτη φορά μακριά από το σπίτι και κυρίως μακριά από τον μπαμπά και τη μαμά. Ο πρώτος αυτός αποχωρισμός είναι ένα βήμα για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού από τους γονείς του. Το παιδί μας αρχίζει σιγά σιγά να ανοίγει τα φτερά του και να προχωράει ανεξάρτητο στη ζωή του.
Πώς προετοιμάζουμε το παιδί για την πρώτη του ημέρα στο σχολείο;1. Του μιλάμε από νωρίς για την πρώτη του αυτή εμπειρία. Του μιλάμε για το νέο του σχολείο, αλλά και για το τι πρόκειται να ζήσει εκεί. Του λέμε ότι εκεί θα γνωρίσει καινούργια παιδάκια, θα παίξει και θα μάθει καινούργια και ενδιαφέροντα πράγματα. 2. Του μιλάμε ακόμα και για την δική μας πρώτη φορά στο σχολείο και πόσο συγκινητική ήταν.3. Προετοιμάζουμε την πρώτη του ημέρα στο σχολείο. Πάμε όλοι μαζί να πάρουμε τη σχολική του τσάντα και τα υπόλοιπα σύνεργά του, ποτηράκι, πιατάκι κτλ4. Το μοναδικό όπλο του παιδιού είναι το κλάμα του. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το παιδί να μην θέλει να πάει σχολείο και να αρχίσει να κλαίει. Το καθησυχάζουμε και το διαβεβαιώνουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα του επισημαίνουμε ότι σύντομα θα επιστρέψει στο σπίτι. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κλάμα του παιδιού να μας κερδίσει και απομακρυνόμαστε αμέσως, αντί να προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε.
Πηγή : http://www.babyspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου